fbpx
Chevron vs Amazonas

De drabbade för ett av världens största miljöbrott, oljeföroreningar orsakade av Chevron (tidigare Texaco), har nekats rättvisa i mer än 25 år. Nu kommer juristen i fallet “Chevron vs Amazonas” Pablo Fajardo och Willian Lucitante, urfolksledare och representant för offren från Ecuador, till Stockholm. De är huvudtalare på kvällen som arrangeras av UDAPT, Rädda Regnskog, End Ecocide Sweden, Latinamerikagrupperna SAL, FIAN och Jordens Vänner.

Chevron dumpade cirka 4 miljoner liter giftigt avfall dagligen när de var som mest verksamma. Detta kontaminerade två miljoner tunnland av ecuadorianska Amazonas. Fallet räknas idag som en av världens största miljökatastrofer med över 30 000 direkt drabbade samt följder för flera generationer människor, skog och arter. Pablo Fajardo, som leder fallet, utbildade sig till jurist när han såg effekterna av Chevrons verksamhet och har kämpat i 15 år för rättvisa och mänskliga rättigheter. Fajardo har vunnit CNN:s Hero´s Award och Goldman Environmental Prize.

Transnationella företag kan idag orsaka skador på människor och natur utan möjlighet att utkräva rättsligt ansvar. Fallet tydliggör behovet av internationell lagstiftning med sanktioner för personer på högsta beslutande nivå. Chevron vs Amazonas” visar på kopplingarna mellan mänskliga rättigheter, ekosystemens hälsa och globala klimatförändringar.

Välkommen till en kväll för Amazonas med diskussion om effekterna av oljeindustrin men även hur vi kan hitta en väg framåt – och vad som behövs nu!

Torsdag 24 oktober, Quality Globe Hotel
Mingel från kl 17 i foajén. Programmet startar kl 18 i lokal Cosmos.
Fri entré. Begränsat antal platser. Anmäl dig i formuläret här under.
Notering: Om du får förhinder vänligen avboka din plats så snart som möjligt, maila: hello (at) tgim.se 

I samband med eventet kan du äta i matsalen som finns i foajén på Quality Globe Hotel från 16.30. Köksmästaren har förberett en rostad jordärtskockssoppa som serveras med en vit böncrème smaksatt med citrus, picklad butternut pumpa samt råmarinerade strimlor av rättika. Serveras med glutenfritt bröd. Ekologiska och veganska drycker finns i sortimentet.

ARRANGÖRERNA:
End Ecocide Sweden är ett svenskt nätverk som arbetar med att sprida idén om storskaling miljöförstöring, ekocid, som internationellt brott. Vi är en del av det globala nätverket End Ecocide on Earth.

Rädda Regnskog arbetar för att skydda den tropiska skogen och stödja lokalsamhällen i skogens närhet. Den mest effektiva åtgärden för att bromsa klimatförändringar är så enkel som att bevara Jordens natur.

Latinamerikagrupperna arbetar för en hållbar och rättvis värld tillsammans med folkrörelser i Latinamerika. Vårt arbete bidrar till att personer som på grund av strukturella omständigheter lever i fattigdom och utanförskap får ökat inflytande över beslut som rör deras rättigheter.

FIAN bekämpar hunger med mänskliga rättigheter som främsta verktyg. FIAN är en internationell människorättsorganisation som arbetar för att synliggöra och bekämpa kränkningar av människors rätt till lämplig mat och försörjning.

Jordens vänner finns i Sverige och i hela 75 länder i världen och kämpar för att skapa ett hållbart, mänskligt och rättvist samhälle. Vårt arbete innebär framför allt påverkansarbete på politiker och påverkansarbete genom olika aktivistformer tillsammans med människor i det civila samhället.

UDAPT is the Union of People Affected by the Petroleum Operations of Texaco, the organization that brings together communities affected by the  contamination of the transnational Chevron, formerly Texaco, and that in 1993 initiated the lawsuit against the oil company for the damages caused in the provinces of Sucumbíos and Orellana.

PRESSACKREDITERING/ INTERVJUER:
Vänligen kontakta Annette Ericsdotter,
+46 70 777 91 00, pr (at) tgim.se

FRÅGOR om eventet skicka gärna ett mail till:
hello (at) tgim.se

ANMÄLAN

    Event Details